Legyenek egyedi füzeteid!

 

 Egy füzetet a borítója teszi széppé, ez nem kérdés. A boltokban kaphatóak nagyon sokféle mintával, de ha te nem akarsz annyit költeni rájuk, akkor csinálj magadnak. 

 

 

Ezek a füzetek olyan dolgokból készültek, amik nagy valószínűséggel mindenkinél megtalálhatók. Ehhez vegyél egyszerű, olcsó füzeteket, aminek nem színes, mintás borítója van, hiszen ezt majd te készíted el. 

Ezeknek a füzeteknek a borítója ruha anyagból készült. Biztosan van 1-2 megunt ruhadarabod, ezeket most felhasználhatod.

Díszítésként bármit használhatsz, én a régebbi füzetek borítóját használtam fel, és ezenkívül szalagot.

 

Mi kell hozzá?

 

Olló

Filctoll, ceruza, radír

Ragasztó

Régebbi füzetek borítója

Megunt ruhák

Vonalzó

A4-es lap

Díszítésnek bármi, pl.: szalag

 

 

 

 

1.) Első a papírmunka!

 

Először csináld meg a borítón látható díszeket. Ehhez vágj ki 2 db sablont egy sima A4-es papírból. Az egyik minta kisebb legyen a másiknál, és ügyelj arra, hogy akkorát rajzolj, hogy az kiférjen a füzetborítóra. Ha csak az egyik felét rajzolod meg, és félbehajtva vágod ki, akkor egyforma lesz a szív (vagy más minta) mindkét oldala.

 


Azután a sablonok segítségével vágd ki a füzetborítóról a mintát. De a belső oldalán rajzold körbe a sablont, hogy a körvonalak helye ne látszódjon. 

 

 

2.) Jöhet a lényeg!

Ha ezzel megvagy, akkor jöhet az album borítójának készítése. Ehhez kell egy nagy felület a ruhából. Vágd fel a ruhákat a varrások vonala mentén.

Terítsd ki, aztán tedd rá a füzetet kinyitva szintén a ruha belső oldalára. Most jön a körberajzolás. Olyan filctoll kell, ami nem túl vastag, nem üt át a ruha másik oldalára. Ezt tesztelheted is, a ruha sarkán, rajzolj egy pöttyöt, és ha nem látszik meg a másik oldalon, akkor az lesz a jó filctoll. 

Ami nagyon fontos, hogy ha körberajzoltad, akkor ne vágd ki rögtön. Kell még ráhagyni pár centit, hogy vissza tudd hajtani a füzet belsejére.

Én a két rövidebb oldalon 2,5 cm-t, a hosszabbik oldalakon 1 cm-t hagytam rá. Ezt vonalzó segítségével kell megcsinálni, hogy pontos legyen.

Most pedig kivághatod, és jöhet a ragasztás. Ragasztózd be egy papírragasztóval a füzetborító teljes felületét, tegyél rá bőven, majd rakd rá a ruhára, és nyomd is rá.

Most már csak a széleit kell megcsinálni. Kezd a rövidebb oldalaival (ahol kinyitod a füzetet). Ha kell még levághatsz egy picit az anyagból, ha nem egyenes, vagy túl sok lett. Ha ez megvan, akkor jöhet a hosszanti oldal. Itt az a lényeg, hogy vágd be egy kicsit a közepénél, pont addig, amíg a füzet van. Így 2 részben tudod visszaragasztani:

3.) Dekoráció

Amikor készen vagy a borítóval, akkor jöhet a legjobb rész. Dekoráld ki! Ügyelj arra, hogyha sokat fogod hordani, akkor olyan díszítést kell kitalálni, ami bírni fogja a gyűrődést.

Akkor most jöhet a 2 szívecske, amit az elején elkészítettünk. A nagyobbikat már fel is lehet ragasztani. A kisebbiknél pedig itt lesz egy plusz dolog. Ragasztózd be teljesen, majd fogd a szalagot, és ragaszd rá, úgy hogy mindkét felén egyenlő hosszúságú szalag lógjon ki. Ezután tedd is rá a másik tetejére, majd köss egy masnit.

Most már készen van a saját tervezésű füzeted!